Longevity, of langlevendheid, is meer dan alleen een modewoord. Het draait om het optimaliseren van je levensstijl om niet alleen langer te leven, maar ook gezonder, vitaler en met meer levenskwaliteit. In een wereld waar de gemiddelde levensverwachting toeneemt, wordt de vraag hoe we deze extra jaren kunnen vullen met energie en welzijn steeds belangrijker.

In de Huangdi Nei Jing *) vraagt “Huang Di waarom de mensen vroeger gezonder en langer leefden dan in zijn tijdperk.” Zijn minister Qi Bo antwoordt: “De mensen van vroeger leefden volgens de seizoenen, in het ritme van en in harmonie met de natuur.”

Wat bedoelt Qi Bo hiermee en wat betekent het voor degenen die langer en gezonder willen leven?

*) Huangdi Nei Jing klassieker van de Gele Keizer, 215–282 v.C

Wat is Longevity?

Longevity verwijst naar het verlengen van de levensduur, maar ook naar het verbeteren van de kwaliteit van het leven tijdens die extra jaren. Longevity onderzoekt hoe we de veroudering kunnen vertragen en de kans op leeftijdsgebonden ziekten kunnen verkleinen.

In onze lifestyle, zie ik vijf belangrijke factoren die van invloed zijn; voeding, lichaamsbeweging, slaap, geestelijke en emotionele gezondheid en medicatie.

De belangrijke rol van voeding – het longevity dieet

Een evenwichtige en voedzame voeding is essentieel voor longevity. Deze voeding is voor iedereen verschillend. Het mediterrane dieet, rijk aan groenten, fruit, volle granen, en gezonde vetten, wordt vaak geassocieerd met een langere levensduur en een lager risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes. Ook het beperken van calorieën en periodiek vasten zijn strategieën die in verband worden gebracht met een langere levensduur.

Lichaamsbeweging en Longevity

Regelmatige lichaamsbeweging is een andere pijler van longevity. Studies tonen aan dat mensen die regelmatig bewegen, zoals wandelen of fietsen, een lagere kans hebben op vroegtijdig overlijden. Bovendien helpt beweging om de spieren sterk te houden, het immuunsysteem te versterken, en de mentale gezondheid te bevorderen.

Goed slapen en gezondheid

Slaap maakt deel uit van het samenspel van Yin en Yang. Dit komt allemaal overeen met de holistische aard van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM)-theorie. Ons lichaam is ontworpen om te werken met de bewegingen van de aarde, de zon en de maan. Slaapproblemen kunnen verband hebben met andere aandoeningen, zoals depressie, menopauze, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en hart- en vaatziekten.

Mentale gezondheid en langlevendheid

Mentale gezondheid speelt een cruciale rol in longevity. Stressmanagement, voldoende slaap, en positieve sociale interacties of een massage zijn allemaal factoren die bijdragen aan een lang en gezond leven. Meditatie, Qigong, mindfulness en andere technieken om stress te verminderen kunnen helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren naarmate we ouder worden.

Onderzoek naar Longevity

Nieuwe onderzoeken naar levensstijl bieden zicht op het verder verlengen van een gezond leven. Zo zijn er studies van de blue zones, gebieden in de wereld waar mensen langer en gezonder leven,

Hoe begin je?

Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met het werken aan je eigen longevity. Kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten kunnen een groot verschil maken. Begin met een gezonder dieet, meer beweging, en zorg voor voldoende slaap. Overweeg ook om je stress te beheren door middel van meditatie of yoga. Door bewust te kiezen voor een gezondere levensstijl, kun je de eerste stappen zetten naar een langer, gezonder en gelukkiger leven. Wil je geholpen worden maak dan een afspraak met mij.